Kuhar

Strukovna škola Virovitica   |   01.09.2011.
  • Kuhari mogu raditi u ugostiteljskim objektima svih vrsta, na svim radnim mjestima gdje je osnovni posao priprema hrane, mogu biti zaposleni u prehrambenoj industriji ili voditi vlastite ugostiteljske objekte.
  • Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje (kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela te sastavljanje dnevnih i tjednih jelovnika.
  • Kuharsko je zanimanje deficitarno pa se osposobljeni kuhari, osobito oni koji su završili trogodišnje školovanje, zapošljavaju vrlo lako. Vrlo je velika potražnja za kuharima u turistički razvijenim područjima i u turističkoj sezoni. Iskusni kuhari, koji uz to imaju položen i majstorski ispit, vrlo su traženi i dobro plaćeni.
  • Nakon 2 godina radnog iskustva kuhari mogu polagati majstorski ispit, a mogu nastaviti školovanje i na višim školama. Napredovati mogu prijelazom u ugostiteljske objekte više kategorije ili preuzimanjem poslovodnih dužnosti u kuhinji.
NASTAVNI PREDMET 1. god 2. god 3. god
Hrvatski jezik 3 3 3
Povijest 2 - -
Politika i gospodarstvo - - 2
Tjelesna i zdravstvena kultura 2 2 2
Vjeronauk/Etika 1 1 1
Strani jezik I 2 2 2
Strani jezik II 2 2 2
Gospodarska matematika 2 2 2
Računalstvo 2 1 -
Povijest hrvatske kulturne baštine - - 2
Biologija s higijenom i ekologijom 1 2 -
Organizacija poslovanja ugostiteljskih poduzeća - 2 2
Osnove turizma 2 - -
Poznavanje robe i prehrana 2 2 2
Ugostiteljko posluživanje - 2 -
Kuharstvo 7 7 8
Praktična nastava
 - u ugostiteljkom objektu (tjedno)
 - stručna praksa (ljetna)


8
182


8
182

8

 

Za učenike


Državna matura

Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo

Za nastavnike


Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.