Promocija knjige Ljubice Mihaljević iz Strukovne škole Virovitica: Nastavnica ugostiteljstva kuha i piše s dušom

Novosti   |   14.02.2020.

U subotu, 8. veljače 2020. u prepunoj maloj dvorani Gradskog muzeja Virovitica održana je promocija knjige “Šiškuša – vinička kuharica s dušom” autorice Ljubice Mihaljević.

Promociju je vrsno vodila etnologinja Jasmina Jurković Petras koja je predstavila sadržaj knjige i prisutne ukratko upoznala s elementima tradicijske viničke odjeće. Marija Predragović, vjeroučiteljica u Strukovnoj školi Virovitica, osvrnula se na pučku pobožnost Vinice te istaknula kako je ona sačuvana upravo kroz vjernost majki njihovim obiteljima  i uz Božju pomoć. Ravnateljica Strukovne škole Virovitica Pavica Biondić-Ivanković analizirala je autoričino isticanje djeda i njegov utjecaj na izgradnju vlastite ličnosti koji je vidljiv u knjizi. Vrijednost viničke gange te njezinu glazbenu ukorijenjenost u kraju u kojem je autorica živjela prvih trinaest godina objasnio je Perica Mihaljević, profesor u Glazbenoj školi Virovitica. Marija Karacsonyi, prof. hrvatskog jezika i književnosti, prisutnima je iznijela literarnost i poetičnost knjige analizom sadržaja i stila različitih tekstova te posebno dviju pjesama u Šiškuši, a učenik Matko Kekez nevjerojatnom je lakoćom interpretirao zaboravljene riječi zapisane u knjizi te tekstove iz zavičajne kuharice.

Na samom kraju autorica Ljubica Mihaljević objasnila je zašto je Virovitica od prvog dolaska davne 1982. njezin istinski dom te se osvrnula na način na koji je stvarala zavičajnu kuharicu  u suradnji s kćeri Martom, urednicom i lektoricom knjige.

Promocija je upotpunjena projiciranim fotografijama Matije Turkalja, Marija Jurčevića te same autorice.

Druženje je nastavljeno u kafiću Dvorca te u restoranu Flora. Kažu da se čula i – ganga!

 

Foto: Gradski muzej Virovitica

Za učenike


Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo

Za nastavnike


Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.