Konferencija „Ugostiteljsko-turistički VirtuOS-i → jačanje kompetencija u turizmu i  ugostiteljstvu“ 

  Projekt RCK         08.10.2021.

Osijek, 08. listopada 2021.  

RCK UTŠO organizirala je u petak, 8. listopada 2021. godine u Hotelu Osijeku konferenciju  „Ugostiteljsko-turistički VirtuOS-i → jačanje kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu“ u okviru  projekta UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru  turizma i ugostiteljstva. RCK Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku (UTŠO) jedan je od 6  regionalnih centara kompetentnosti (RCK) u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.  

Konferenciji, koja je obuhvatila sve relevantne dionike sektora turizma i ugostiteljstva, obratili  su se župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je naglasio važnost razvijanja ljudskih potencijala s ciljem postizanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. „Centar  kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole omogućit će nam nadogradnju i kvalitetno  obrazovanje kao pripremu za tržište rada. Ugostiteljsko-turistički smjer i njegov razvoj ne samo  u smislu školovanja kadrova nego i u smjeru turizma omogućit će mladim ljudima da završe  svoje školovanje ovdje što je i briga svih nas odgovornih za ovu zajednicu odnosno Osječko-baranjsku županiju i time je nadograđujemo.“  

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin: „ RCK UTŠO je nadaleko poznata  i iznjedrila je stručnjake raznih profila. Ovim projektom podići ćemo to na još višu razinu.  Također treba naglasiti što se na ovaj način čini jest promocija strukovnog obrazovanja. U  proteklih nekoliko desetljeća vidimo probleme nastale zanemarivanjem važnosti strukovnog  obrazovanja a s RCK promoviramo strukovno obrazovanje i dižemo ga na višu razinu.  Vjerujem da će naši osnovnoškolci i njihovi roditelji uvidjeti mogućnost nastavljanja  strukovnog obrazovanja u Gradu Osijeku a RCK će pomoći da imamo kvalitetnije stručnjake i  bolje obrazovanje.“ 

Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić istaknuo  je važnost stvaranja modernih strukovnih škola odnosno centara gdje se učenici obrazuju za  izabrane kvalifikacije. „RCK-ovi su pogledali u budućnost i hrabro napravili iskorak s glavnim  ciljem- omogućiti našim učenicima organizaciju nastave u skladu s vremenom u kojem žive i  budućim izazovima. Namjera uspostave RCK-ova jest da se na regionalnoj razini stvore  obrazovni centri tako da se kompetenciju ne moraju tražiti negdje drugdje nego će ih učenici  pronaći ovdje i primijeniti na regionalnoj, nacionalnoj ili široj europskoj razini.“  

Ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek pojasnio je što nosi projekt RCK VirtuOS: „VirtuOS  je srž reforme strukovnog obrazovanja. Važno nam je da se načini učenja i poučavanja i pristup  istima trebaju zaokrenuti u drugom smjeru. Vjerujemo da će izrada ovih programskih paketa  to i omogućiti te da će zanimanja u našem sektoru postati atraktivnija i zanimljivija. Kroz  učenje temeljno na radu i naglaskom na praktičnom radu privući će nove učenike, a poslodavci  će ih prepoznati kao stručnjake u njihovom području, ključnima za rad u njihovim  gospodarskim subjektima.“

Teme konferencije kojoj je svrha jačanje kompetencija u sektoru turizma i ugostiteljstva bila  je prožeta temama usmjerenih na razvoj i modernizaciju postojećih obrazovnih programa te  perspektivu i prioritete strukovnog obrazovanja. Konferencija je prvi korak u postupku izrade  standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnog kurikuluma što je ujedno i jedna od  osnovnih aktivnosti projekta VirtuOS. Nakon konferencije organiziran je i okrugli stol na temu  „Ključne kompetencije u području turizma i ugostiteljstva“ u kojem su sudjelovali svi  relevantni dionici iz područja ugostiteljstva i turizma.  

Za projekte Regionalnog centra kompetentnosti osigurana su bespovratna sredstva u ukupnom  iznosu od 95.673.388,62 kuna i financiraju se iz dva fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 – projekt RCK VIRTUS  i Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014- 2020 – projekt RCK VirtuOS.

Za učenike


Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.

Prihvaćam samo nužne kolačiće
Prihvaćam sve kolačiće