Kuhar

  Upisi         21.05.2025.

🍳 Voliš kuhati? Maštaš o vlastitom restoranu?

🍽️ Postani Kuhar – zanimanje koje traje 3 godine, a traje cijeli život!

👨‍🍳 U školi učiš sve – od osnova kuhanja, do pripreme složenih jela.

🧑‍🎓 Puno je prakse – u školskim kuhinjama, hotelima i restoranima.

🌍 Možeš raditi bilo gdje – doma ili u inozemstvu. Kuhinja te zove!

🔥 Kreativnost, brzina i timski rad – ako je to tvoj stil, ovo je pravi izbor!

💼 Posao te čeka odmah nakon škole!

 

Kuhari mogu raditi u ugostiteljskim objektima svih vrsta na radnim mjestima gdje je osnovni posao priprema hrane, u prehrambenoj industriji ili voditi vlastite ugostiteljske objekte. Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela (odabir i priprema namirnica, određivanje tehnologije pripremanja, sastavljanje dnevnih i tjednih jelovnika).

Zanimanje je deficitarno pa se osposobljeni kuhari zapošljavaju vrlo lako. Vrlo je velika potražnja za kuharima u turistički razvijenim područjima i u turističkoj sezoni. Iskusni kuhari, koji uz to imaju položen i majstorski ispit, vrlo su traženi i dobro plaćeni.

Nakon 2 godina radnog iskustva kuhari mogu polagati majstorski ispit, a mogu nastaviti školovanje i na višim školama.

 

Popis obveznih strukovnih modula

1. razred

  • Zaštita na radu
  • Komunikacijske vještine
  • Higijena i ekologija
  • Organizacija rada u ugostiteljstvu
  • Procesi obrade namirnica
  • Temeljne vještine u ugostiteljstvu
  • Matematika u struci

2. razred

  • Kuhinjska administracija
  • Osnove za jela
  • Juhe
  • Hladna predjela
  • Primjena računalstva u ugostiteljstvu
  • Variva i garniture
  • Komunikacija na stranom jeziku u struci
  • Hrana i zdravlje
  • Socijalne vještine u kuhinji
  • Osnove slastičarstva

3. razred

  • Topla predjela
  • Glavna jela
  • Hrvatska gastronomija
  • Osnove poduzetništva i marketinga u gastronomiji
  • Primijenjeno kuharstvo
  • Strani jezik u struci

 

Popis izbornih modula

2. razred

  • Eno i gastro turizam
  • Rezbarenje namirnica - carving
  • Fermentacija i kiseljenje

3. razred

  • Dimljenje i sušenje
  • Samoniklo bilje u kuharstvu
  • Osnove pekarstva
  • Osnove enologije
  • Hladni izlošci

 

Za učenike


Državna matura

Školska godina 2023/2024

Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature - drugi rok 

Ispitni katalozi za državnu maturu

Potvrde o položenim ispitima drugoga roka državne mature se preuzimaju kod ispitnog koordinatora u petak, 20. 9. 2024. godine u 10:00 sati.

 

Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.

Prihvaćam samo nužne kolačiće
Prihvaćam sve kolačiće