Svjetski dan turizma 2025.

  Novosti         29.09.2025.

Svjetski dan turizma obilježava se od 1980., svake godine 27. rujna. Obilježavanje Svjetskog dana turizma posebno je prikladno jer pada na kraj glavne sezone na sjevernoj hemisferi i početak sezone na južnoj hemisferi.

Datum je odabran i zato što obilježava godišnjicu usvajanja Statuta UN-a o turizmu, 27. rujna 1970., čime je utrt put osnivanju UN-ovog programa za turizam pet godina kasnije. 

Turizam je jedan od najvažnijih gospodarskih sektora na svijetu

Turizam se često ističe zbog svoje uloge u gospodarskom razvoju. Ali on je više od toga. On je katalizator društvenog napretka, pruža obrazovanje, zapošljavanje i stvara nove mogućnosti za sve.

  • Turizam zapošljava jednu od deset osoba na Zemlji i osigurava sredstva za život stotinama milijuna drugih.
  • U 2024. godini sektor je doprinosio 10% globalnog BDP-a.
  • Mladi u dobi od 15 do 24 godine predstavljaju 15,5% globalne turističke radne snage, što je više od prosjeka za cijelo gospodarstvo, dok žene čine 40% izravne zaposlenosti u sektoru.

Međutim, sektor zahtijeva više od samog rasta. Kako bi se oslobodile te prednosti, ključan je promišljen i uključiv pristup koji održivost, otpornost i socijalnu jednakost stavlja u središte razvoja i donošenja odluka u turizmu.

Svjetski dan turizma 2025., pod temom “Turizam i održiva transformacija”, ističe transformativni potencijal turizma kao pokretača pozitivnih promjena.

Turizam i održiva transformacija

Ovogodišnji Svjetski dan turizma upućuje jasan i hitan poziv: obvežimo se da ćemo turizam učiniti platformom za sistemsku i održivu transformaciju, vođenu učinkovitim upravljanjem, strateškim planiranjem, strogim praćenjem i jasnim kolektivnim prioritetima.

Ističu se slijedeće ključne točke koje treba uzeti u obzir za održiviji svijet:

  • Učinkovito upravljanje i planiranje usmjereno na ljude: Ulaganje u obrazovanje i vještine, posebno za mlade, žene i zajednice kojima prijeti isključenost, ključno je.
  • Inovacije i odgovorno poduzetništvo: Digitalizacija i inovativni poslovni modeli pružaju ogromne mogućnosti. Stoga, podrška mikro, malim i srednjim poduzećima (MMSP) i startupima može značajno doprinijeti uključivom prosperitetu i održivoj gospodarskoj diversifikaciji.
  • Naglasak na održivim ulaganjima: To uključuje dugoročne koristi za zajednicu, izgradnju otpornosti i djelovanje u području klime. Odgovorno upravljanje prirodnim resursima još je jedan ključni element. Dionici u turizmu moraju raditi na smanjenju emisija, očuvanju bioraznolikosti i ulaganju u otpornu infrastrukturu kako bi zaštitili naše prirodne resurse i ekosustave te osigurali dostupnost resursa za buduće generacije.

Turizam ima potencijal ne samo poticati mir, već i osnažiti, regenerirati i održivo transformirati naš svijet. Vrijeme je za djelovanje.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) promiče odgovoran, održiv i pristupačan turizam za sve. U tu svrhu stvorila je Platformu SDG-a koja nudi informacije, primjere i inicijative, alate, obuku i ideje o tome kako doprinijeti boljem turističkom sektoru, bez obzira jeste li tvrtka, vlada, putnik, stručnjak ili međunarodna organizacija.

Domaćin ovogodišnjeg dana turizma je Malezija i grad Melaka.

Izvor: UN

Učenici 1E razreda zanimanje Konobar i Slastičar s predmetnom nastavnicoma Lucijom Sabo iz predmeta Komunikacija u ugostiteljstvu i Organizacija rada u ugostiteljstvu, te 4D razreda zanimanje Turističko-hotelijerski komercijalist iz predmeta Promet i putničke agencije i Marketing u turizmu obilježili su ovogodišnji Svjetski dan turizma izradom kvizova, sastavaka, crteža te panoa u hodniku škole.

Za učenike


Državna matura

Školska godina 2023/2024

Kalendar i vremenik provedbe ispita državne mature - drugi rok 

Ispitni katalozi za državnu maturu

Potvrde o položenim ispitima drugoga roka državne mature se preuzimaju kod ispitnog koordinatora u petak, 20. 9. 2024. godine u 10:00 sati.

 

Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.

Prihvaćam samo nužne kolačiće
Prihvaćam sve kolačiće