Ugostiteljsko-turistička škola Osijek otvorila specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva

Projekt RCK   |   07.10.2021.

OSIJEK, 7. listopada 2021. godine – Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko turistička škola otvorio je u četvrtak, 7. listopada 2021. godine suvremeni specijalizirani  praktikum kuharstva i slastičarstva koji je realiziran preko projekta VIRTUS – Uspostava  infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020. Novi praktikum nalazi  se u suterenu škole i u potpunosti je obnovljen s izmjenom svih postojećih instalacija. U  prostoru je postavljen kuhinjski blok s modernom opremom te amfiteatarsko gledalište s 24  mjesta. Služit će u nastavi, izvođenju pokaznih vježbi iz kuharstva i slastičarstva, za gostujuća  predavanja domaćih i stranih gastronomskih stručnjaka te sve aktivnosti koje planira RCK.  

-Najopremljeniji je specijalizirani praktikum kuharstva i slastičarstva koji će imati višestruku  namjenu. Učenici će od svojih početaka školovanja moći koristiti najsuvremeniju opremu koja  će im pomoći da se brže i lakše prilagode sve većim zahtjevnijim potrebama gospodarstvenika  i tržišta rada, objašnjava ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko 

turističke škole na otvorenju specijaliziranog praktikuma iz kojeg su se širili mirisi piletine iz  woka, punjenog lungića sa šljivama, pačjih prsa, bifteka. Nastavnici kuharstva Zdravko  Perković, Spomenka Dundović i Miroslav Balažić s učenicima su predstavili pokaznu vježbu  pripreme na novim uređajima.  

-S obzirom na to kako je bilo prije slabije opremljeno, bez mogućnosti uređenja, ovo je sigurno  najopremljeniji pokazni praktikum u Hrvatskoj. Kvalitetna i moderna oprema, koja pruža niz  mogućnosti, prati suvremene trendove u pripremi hrane. Učenici će iz ovog praktikuma moći  odmah otići raditi u kuhinje vrhunskih hotela i biti spremni na sve poslovne izazove, rekao je

u povodu otvorenja nastavnik kuharstva Zdravko Perković. Izazovni su bili protekli mjeseci u  RCK UTŠO. No druga je faza projekta VIRTUS provedena kraju, nakon obnove praktikuma u  partnerskoj Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci, svoja vrata otvaraju i suvremeni prostori  osječke škole. 

-Radovi na adaptaciji podrumskog dijela škole trajali su devet mjeseci. Bilo je dosta izazova,  ali smo uspjeli sve nastavne aktivnosti i obaveze uspješno privesti kraju. Cjelokupni projekt  VIRTUS trebao ni unaprijediti i modernizirati praktičnu nastavu i vježbe, te samim tim učiniti  atraktivnijima zanimanja za koja se obrazuje u školi, objasnio je ravnatelj Kristek.  

-Iznimno mi je drago da je unutar Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku putem Regionalnog  centra kompetentnosti napravljen praktikum koji će služiti edukaciji mladih kadrova i  njihovom pripremanju za tržište rada. Ukupna vrijednost projekta je 24 milijuna kuna, većinom  europskih sredstava, a njime se još jednom pokazuje kvalitetna suradnja lokalne, regionalne i  nacionalne razine u povlačenju sredstava. Želim svim korisnicima ovog prostora puno uspjeha  u radu, rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić. 

Projekt VIRTUS sufinanciran je iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu  od 24.214.510,51 kune. 

U sklopu svečanog otvorenja specijaliziranog praktikuma gosti su pogledali izložbu „Zlatno  doba osječkog ugostiteljstva“, autorica profesorice knjižničarstva Ksenije Kesegi Krstin i Ivane  Draganić, osobe za vidljivost, komunikaciju i horizontalne aktivnosti RCK VIRTUS, ujedno  je i autorica kratkog dokumentarnog filma Memento: „Da ti kažem kako je bilo, to je  neponovljivo“. Posveta je to vremenu kada su restorani bili puni, jelo se drugačije nego danas  i uz jelo se uživalo i družilo.

Za učenike


Restoran Strukovne škole Virovitica

Restoran je u sklopu zgrade Strukovne škole Virovitica. U njemu učenici konobari, kuhari i slastičari uz nadzor stručnog osoblja spravljaju i poslužuju jela i uče vještine svojeg budućeg zanimanja. Restoran je opremljen modernom opremom i svime što je potrebno da bi se gosti ugodno osjećali u njemu. Raspolaže s 80 mjesta.

Pogledajte jelovnik

Radno vrijeme

ponedjeljakne radimo
utorak10:00 - 15:00
srijeda10:00 - 15:00
četvrtak10:00 - 15:00
petak10:00 - 15:00
subotane radimo
nedjelja i
blagdani
ne radimo

Za nastavnike


Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.